Marc pedagògic general
Al nostre Centre entenem per educació aquella acció a través de la qual pretenem transmetre un seguit de valors. L’educació és un procés que dura tota la vida i produeix als individus un canvi o transformació que ajuda a construir les pròpies estructures com a persona i a formar part de l’entorn sociocultural. Aquesta, és l’encarregada de transmetre la cultura de generació en generació i et prepara per a viure en societat, desenvolupar les capacitats individuals i al mateix temps atorga autonomia i autosuficiència a l’individu.
És evident doncs, que aquesta no serà neutra, sinó que seguirà una línia concreta segons els valors i objectius que ens proposem a l’esplai. Entenem l’educació com un procés de constant interacció entre educador i educand, que pot donar-se en qualsevol moment. És per això, que proposem una línia pedagògica que condueixi cap a la formació d’una persona de les següents característiques:
Crítica: tant amb ella mateixa analitzant el propi comportament i valoranta mesura justa els seus encerts i errors, com amb tot all que l’envolta, reflexionant objectivament sobre el seu entorn i les múltiples opcions que se li ofereixen.
Responsable: mantenint una línia d’acció coherent, fruit de la reflexió seriosa sobre l’entorn i assumint com a propis tots els seus actes i les seves conseqüències.
Solidària: capaç de treballar en equip sense afany de protagonisme, conscient de formar part d’una societat i que, per tant, no es desentengui dels problemes que l’envolten.
Creativa: per tal de no condemnar-se a l’avorriment de la rutina, que lluny de permetre qualsevol evolució, fa que all que en algun moment havia estat vàlid perdi tot sentit. Una persona que pugui respondre satisfactòriament a les diferents situacions que se li presenten, disposada a prendre iniciatives i amb prou recursos per a poder-les desenvolupar.
Oberta: oberta envers el futur, entenent-ho no com una espera passiva d’allque ha de venir, sinó com una disposició a treballar activament per a transformar el present i per tant el futur. Oberta també de cara als altres, sense acceptar mai la marginació i que respecti aquells que hagin pres opcions diferents de la seva, sense tancar-se al diàleg amb els altres.
En definitiva, una persona que, tenint plena consciència de la seva individualitat, sàpiga obrir-se a la vida comunitària.
Ideari
Com hem dit, el C.E. la Geltrú té una línia de pensament definida, que es resumeix amb els següents pilars fonamentals:
Educació integral de l'infant: un dels objectius del C.E. la Geltrú és desenvolupar amb els nens/es tant la part emocional, com la cognitiva i les habilitats motrius, no de forma aïllada, sinó entenent la globalitat de l’individu. Per tant, treballant en equip evidenciem les habilitats de cada un dels infants i a l’hora, aquestes es complementen entre els diferents membres del grup. Així doncs, a través del joc i una interrelació constant entre monitor/a i nen/a, jove/a el C.E. la Geltrú pretén que tots els membres d’aquesta comunitat aconsegueixin un recull variat d’experiències i aprenentatges.
Cultura i llengua catalana: és sabut que el terme “d’esplai” és propi del nostre país. És per això, que la nostra llengua vehicular és el català, tant els jocs, reunions i totes les activitats del centre. Tanmateix entenem la diversitat lingüística i cultural de tots els membres de la comunitat, és per això, que no imposem la nostra cultura i llengua, encara que la defensem i transmetem.
Coeducació: a l’esplai considerem la diferència com una virtut de la societat i és per això que no mostrem diferencies cap a ningú: sexe, diferents races, classe social, etc. En definitiva, entenent que tots formem part d’un mateix món, intentem que s’aprengui a viure veient-nos a tots com iguals.
El joc com a base dels aprenentatges: la nostra forma d’actuar es basa en tres pilars: el joc, el treball en equip i la interrelació directa entre monitor/a, nen/a, joves i pares/mares. Primerament, sobre el joc, considerem que és l’eina més útil de la qual “disposem”, degut a que, a més de divertir-se, els monitors/es intentem transmetre un seguit de valors i actuacions que aporten un aprenentatge als nens i joves. En quant al treball en equip són clares les seves potencialitats, ja que els mateixos nens/es aconsegueixen posar en pràctica les seves pròpies habilitats i treballar aspectes de comunicació i interrelació amb els altres. En aquest punt sorgeixen sovint conflictes inevitables que són una eina que permet als monitors/es treballar de forma directa i personal amb cadascun dels infants, és aquest l’últim pilar de la nostra metodologia. Per tant entenem la diversitat de cada un dels nens/es.
Participació i democràcia: un altre dels objectius és crear consciència i personalitat crítica a partir d’eines com l’assemblea, des del primer grup de l’esplai fins l’últim, on els monitors/es pretenem que els nens/es i joves tinguin la capacitat d’expressar amb el grup el que pensen sense cap por. A més ajuda a que tothom aprengui a escoltar, respectar i empatitzar amb les diferents opinions. Així doncs, els monitors/es, tot i pretendre ser la figura de guia, són els propis infants els protagonistes de l’aprenentatge. Per tant, tothom que pertany a aquesta comunitat està en el mateix nivell que la resta.
Religiositat: el C.E. la Geltrú forma part de la Parròquia de Santa Maria de Vilanova i la Geltrú, és per això que estem en contacte amb l’Església a través de la figura d’un consiliari, tanmateix no imposem el pensament, sinó que entenem la llibertat de la persona i per tant respectem tot tipus de creença.